HTML

hallgatok

Örömeim és zsörtölődéseim a felsőoktatásban, az utcán és otthon.

Címkék

Utolsó kommentek

Könyvajánló

2009.08.07. 10:18 ghg

Kaptam két könyvet a nyárra a fiam tanárától. Nagyjából el is olvastam őket, tudom ajánlani mindenkinek, akinek gyereke, unokája van vagy lesz.

Az egyik Wolfgang Goebel és Michaela Glöcker munkája, A nagy gyermek-kalauz, kiadta dr. Szőke Henrik. Orvosok írták, és megismerhetjük belőle a betegségeket, hogyan kezeljük őket, csecsemőgondozási tanácsok vannak benne, bedörzsölések, fürdők receptjei. Olvastam arról, hogy miért jó a láz, és miért nem ajánlják a lázcsillapítást; hogy a betegségek miért fontosak és hasznosak a gyerekeknek és felnőtteknek; hogy akit mindig gyógyítanak, az sosem gyógyul. A kifogásom a könyv ellen az, hogy R. Steiner tudományosnak nevezett antropozófiai kutatásain alapszik. Ilyesmit olvastam benne, hogy nem nagy tragédia, ha belehal egy gyerek egy betegségbe, mert a léleknek nyilván erre a tapasztalatra van szüksége ebben az inkarnációban, és majd a következő életek során hasznát fogja venni. A születés előtti életről is sok bizonyosságot állítanak a szerzők. Ettől számomra az egész könyv nehezen elfogadható, annak ellenére, hogy tele van hasznos tanáccsal.

A másik könyv, Elisabeth Plattner: A nevelés mindennapi művészete (szintén dr. Szőke Henrik kiadásában) viszont teljes egyetértésemet kivívta. Az alcíme: Hogyan bánjunk derűs és ördögien rossz gyermekeinkkel. Igazából semmi nagyon meglepőt nem olvastam benne, inkább ráismerek, hogy aha, igaza van, én is így gondolom, de jó, hogy megfogalmazta. Egy csomó jó és rossz példán keresztül bemutatja, mi a különbség az engedelmesség és a látszatengedelmesség, a jó és a rossz büntetés között. Megtudtam, mennyivel jobb javaslatot adni a gyerekeknek, mint utasítani őket, hogyan lehet olyan büntetést adni, ami hasznunkra válik, hogyan kell játszani hagyni őket, mikor nem kell dicsérni a gyerekeket, és igyekszem is megvalósítani ezeket. Egyre könnyebben megy. Az ördögi körök jótékony spirálokká válnak. Kár, hogy nem jóval hamarabb került a kezembe a könyv, a legtöbb példa 4-5 éves gyerekekkel kapcsolatos. De itt is igaz, hogy jobb későn, mint soha.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr211294251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása