HTML

hallgatok

Örömeim és zsörtölődéseim a felsőoktatásban, az utcán és otthon.

Címkék

Utolsó kommentek

A média felelőssége

2010.02.13. 20:26 ghg

Új sztárunk van, az a szerencsétlen S. Ábel, aki 22 ember megölését tervezte. Már tudjuk róla, hogy előzetes letartóztatásban van, a szakértő szerint nem elmebeteg, a Westendben vagy az ELTE jogi karán akart mészárolni, beteges vonzódást érzett a korábbi ámokfutások iránt, meg még egy csomó mindent. És mindezt csak az mtv honlapjáról és a Magyar Rádióból. Bele se merek gondolni, mi mindenről értesült már, aki a Blikket olvassa. Az háborított fel legjobban, hogy az mtv honlapján a blogjához is feltettek egy linket. Nem hiszem, hogy normális embert a blog olvasása vérengző őrültté változtatna, de nemcsak normális emberek élnek körülöttünk. A kiegyensúlyozatlan, zavart fejű fiataloknak tálcán kínálják a példát. Csoda, ha ilyen példát vesznek?

4 komment

Címkék: utca zsörtölődés

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr281755657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogolashoz 2010.02.14. 10:34:35

Nekem az nem világos, hogy miért nem lehet egyszerű -- országspecifikus -- intézkedéseket meglépni. Így például nálunk jelenleg ez a 2. eset, ahol "sportlövők" akcióznak (az 1. sajnos sikeresen) úgy, hogy a simán otthon tartott fegyverüket használják. Miért is kell:
- otthon tartania a fegyvert (csak a klubban vehetné fel, kifele mágneskapu, hogy ki se vihesse: egy sportlövő ugyebár úgyis csak a klubban lövöldözhet),
- "katonai" lőfegyvereket használni célbalövéshez egy civilnek. Lövöldözzön pl. légfegyverrel, vagy nagyobb méretű (értsd feltűnés nélkül nehezen szállítható) kis kaliberű fegyverrel.

Ha valaki otthon is sportlövősködni akar, akkor pl. csak légfegyver. Önvédelmi fegyver más, maroklőfegyver csak ténylegesen indokolt esetben (testőr pl. de 22-es hallgatónak semmiképpen), otthon védelmére kispuska. Az önvédelem valószínűleg úgyis előtérbe kerül a választások után, átgondolt döntések kellenének.

Nem értem, miért nem lehet egyszerű dolgokat meglépni. A média szerepe más kérdés, nem könnyű nemzetközi szinten okosnak lenni, és aki akarja úgyis eléri ezeket az információkat.

ghg 2010.02.14. 21:05:11

Na igen, ezek valóban egyszerű, ésszerű, könnyen kivitelezhető intézkedések. Talán a mágneskapu csöppet drága egy sportlövő klubnál. De lehet edző/portás/biztonsági őr, akinek le kell adni a fegyvert távozáskor.

Persze, az információk könnyen hozzáférhetők a mai világban. A média felelőssége viszont, hogy megválogassa, mit tesz könnyen elérhetővé, mit tüntet fel vonzónak. Én tudom, hogy ez nem könnyű kérdés. Nem lehet cenzúrázni, és ez jól is van így. Ki védi meg viszont azokat a gyerekeket, akiket a szüleik és az iskola és a környezetük nem?

blogolashoz 2010.02.14. 21:37:26

@ghg: A mágneskapu nem hiszem, hogy annyira drága lenne, sok helyen szállodákban már napi rutin, de nem is ez a lényeg, a sima leadás is elég lehet.

Ha egy gyerek nem kap nevelést, akkor nemhogy őt kell megvédeni, hanem várhatóan tőle kell majd a társadalmat megvédeni. A szülői nevelés mostanság igencsak háttérbe szorult (feltehetően az aktuális esetben is), az iskola kezéből kivették a nevelési jogkört/finom szólva nem motiváltak a pedagógusok, a környezet pedig eléggé tág fogalom egyelőre. A médiától nemigen várható el, hogy "nevelje" a gyereket, önmagában mindig is a szenzációt hajhászta, valószínűleg már történetének kezdetétől. Jobb lenne persze több pozitív példa, stb, csakhogy valószínűleg oda lyukadunk ki, hogy a populáció zöme a langyos megoldásokra hajt, így simán elkapcsol a mélykultúráról. Megvan az is, de pont annyira "sikeres", mint amennyire a társadalom igényli azt. Egyelőre szvsz kb. ez a felállás.

ghg 2010.02.15. 20:48:53

@blogolashoz: Nem várom a médiától, hogy helyettem nevelje a gyereket. Csak annyit, hogy ne ártson. Ez meg így egy ördögi kör, hogy azt kapják a népek a tv-ben, újságban, amit szeretnének. Akkor azt fogják szeretni, amit kapnak. Valahol meg kellene szakítani. Ideális esetben otthon, ha ez nem megy, a környezetben, az iskolában.
Ha az emberekben lennének megfelelő belső törvények, akkor nem lenne szükség külső törvényekre. Ez nem egyszerű probléma, de mennyivel szebb lenne az élet, ha például az emberek nem hordanák ki a szemetet az erdőszélre. Akkor nem kellene az illegális szemétlerakók ellen harcolni. Erről már írtam itt: hallgatok.blog.hu/2009/07/05/a_torveny_betujerol_ismet

Ha a szülők nem nevelik a gyereket, az iskola sem, a társadalom (már ha van egyáltalán ilyen, nemcsak emberek) meg becsukja a szemét, akkor ilyenek lesznek a fiatalok. Szegények. Aztán védheti magát tőlük a társadalom, ahogy tudja, mágneskapuval, motozással az iskolában.

Ötletem sajnos nekem sincs, hogyan tudná befolyásolni a társadalom a gyerekeket és felnőtteket. Különben meg nem is szeretném, hogy ez a társadalom nevelje az én gyerekemet. Amit tehetek, azt teszem. A családban, ha úgy esik, az egyetemen, meg itt. Nagy a társadalom tehetetlensége, kevés ember kicsit tud rajta változtatni. De az sem jó, ha kevés ember nagyon meg tudja változtatni. Azt hívják diktatúrának.

Egyébként a fő baj nem is ezekkel a szerencsétlenekkel van, buggyantak mindig voltak, és lesznek is. A baj az, hogy sem a családjuk, sem a környezetük, sem az iskola, senki nem törődik velük, rossz mintát kapnak a médiából, és most már fegyverhez is könnyen hozzá tudnak jutni. Meg festékszóróhoz meg kábítószerhez.
süti beállítások módosítása