HTML

hallgatok

Örömeim és zsörtölődéseim a felsőoktatásban, az utcán és otthon.

Címkék

Utolsó kommentek

Hrvatska

2010.08.06. 12:27 ghg

Nem voltak még a gyerekek tengernél, mi is régen, az idén megnéztük, megvan-e még. Hát megvan. Legalábbis Horvátországban biztosan.
Hallottunk egy aranyos kis szigetről, ahol nincsenek autók, csak motorcsónakkal lehet eljutni rá, kedvesek a háziak, nagy kedvet csináltak hozzá a beszámolók. De mivel csak hat napra volt szabad az apartman, azért meg nem érdemes 1500 km-t utazni, kerestem még szállást. Nem könnyű, annyi van. Végül ezen az oldalon kötöttem ki, mert itt sokféle szempont lehet keresni, és rögtön időponttal, és le is lehet foglalni. Sokféle szempontunk volt: nyugodt környék, közeli tenger, adott dátum, de sikerült találni helyet Dugi Otokon, ami angolul Long Island.
Komppal kellett menni Zadarból (másfél óra) Brbinjbe, onnan még tíz perc volt autóval a szállás.

Zadar

Helyes volt a kis falu (Savar), kedves a házigazda (hozott nekünk halat, fügét, mandulát), gyönyörű a tenger.

Savar temploma - kosárpalánkkal 

Irigykedve néztem a rozmaringot, amit ott sövénynek nevelnek, sőt nem is nevelik, csak nő embermagasságúra, ollóval nyírják. Én meg itthon pátyolgatok időnként egy-egy tövet, ami aztán kipusztul hamar. A leanderek is megnőnek háznagyságúra helyenként. Fügefák nőnek az út mellett, olajfák, kabócák. Azok mellett aztán a tücskök elbújhatnak, még szerencse, hogy csak nappal muzsikálnak. A tenger tényleg 10 méterre volt a háztól, ahogy ígérték. A kavicsos strand meg 20 méterre.

Ezt láttuk az ablakból

A víz nekem kicsit hideg volt, de a fiam szaladt bele nagy örömmel. Nagyon élvezték a gyerekek, hogy a sós vízben könnyebb fennmaradni meg hogy a kristálytiszta vízben halacskák úszkálnak a lábunk körül. Meg vannak tengeri csillagok, rákok,  egyéb vízi élőlények. Na meg lehet kacsázni (nagyon alkalmas kövek hevertek a parton tonnaszám). A tengeri sünöket annyira nem szerették (cipő ajánlott), viszont megtudtuk, hogy a tojását arrafelé megeszik, és hogy a nőstények kavicsokat hordanak a hátukon (fejükön?).  Láttunk a teraszról delfineket is egy este, csapatostól ugráltak a parttól néhány tíz méternyire. A sziget szárazföld felőli oldalán laktunk, arrafelé kisebb-nagyobb szigetek látszottak, de túlsó oldalon ott volt az igazi, végeláthatatlan tenger.

Sziklák, gyerekek
 

Kirándultunk a Telasica Nemzeti Parkban, az valami gyönyörű. Sziklák, meleg tó, tenger, szamarak, vitorlások, láthatatlan muflonok.
És még homokos strand is volt a szigeten.

Telascica

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló mesemátka

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr632203333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása