HTML

hallgatok

Örömeim és zsörtölődéseim a felsőoktatásban, az utcán és otthon.

Címkék

Utolsó kommentek

Főz(z)ünk

2009.06.23. 21:12 ghg

Sokat sütök-főzök az utóbbi időben. Mindnyájan itthon vagyunk ebédidőben, nem járunk menzára, nem hozatunk gyanús ebédeket, én főzök. Esetleg a férjem. Még esetlegebb a gyerekek, olyan is volt már, remek rakott krumplit készítettek. Tudom, hogy ez ritka dolog, kevesen tehetik meg, én szerencsére igen, hála a munkahelynek. Ez is egy szempont, amit figyelembe szoktam venni, amikor a munkára panaszkodok, hogy @&+#~ˇ^!!!! már megint, viszont ráérek főzni a családnak. És ez nagy érték. Tudom, mit eszünk, (már amennyire lehet, a lisztbe például nem látok bele, van-e benne fuzárium) befolyásolni is tudom (nem veszünk felvágottat, kenyeret, kekszet, sokmindent meg lehet csinálni itthon). Nem eszünk például kalácsaromát, ahogy azt egyszer egy előre csomagolt kalácson láttam. Vagy meg lehet nézni, mi van a Fornetti termékeiben. Lehet, hogy ártalmatlan dolgok, de ki tudja.

És ráadásul finom is az itthoni koszt. Amikor a család azt mondja, hogy "ez isteni, remek, nagyszerű, nagyon finom", melegség tölti el a szívem. Ha étteremben járunk, azt szoktam megállapítani, hogy így én is főzök, ami egyrészt csalódás, másrészt büszkeség.

Bármilyen munka, így a főzés is összehozza az embereket. Múltkor a lányom mosogatott, amíg én a húst vágtam fel, máskor meg a fiam pucolta meg az ebédhez való összes krumplit (amíg én a húst vágtam). Nagyon jót lehet közben beszélgetni, szeretjük egymást.

Kész utazás is a főzőcske. A fél világ megfordult már a konyhánkban. Került a tányérunkra kuszkusz, dzadziki, gravlax, burgonya-confit (aka gratin dauphinois), álu ki tikki uborka raitával, diós-camembertes pirog, croissant, clafoutis, cheesecake brownie, tarte tatin, hokkaido kalács, biscotti, ricottaparfé, profiterole, trifle, lemon curd, dulce de leche. (Kész szerencse, hogy csak leírni kell őket, és nem kimondani.)
A fűszertartóra beköltözött a kardamom, a tandoori és a garam masala, a cajun, a sukiyaki szósz, a cayenne bors, a római kömény, a kurkuma.
A kertben bazsalikom, menta, citromfű, kapor, rukkola, kakukkfű, izsóp, zsálya, tárkony, borsikafű, majoranna, oregano zöldell.
Kikerült viszont a háztartásból a leveskocka, a piros arany, a bolti majonéz, a delikát, a leves- és egyéb porok és társaik.

A szalonnasütés, bográcsozás már az ennivaló nélkül is élmény. Favágás, tűzrakás, bambulás a tűzbe, békés beszélgetés vagy csendes danolgatás a tűz mellett, végül a tűz rituális kioltása (önkéntes fiúk által).

Szólj hozzá!

Címkék: öröm otthon evésivás

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr41204247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása